Etusivu > Artikkeleita > Lapsen kulttuuritausta

 
  

Lapsen kulttuuritausta

huomioitava lastensuojelutyössä

 

Romano Missio on 105 vuotta vanha valtakunnallinen romanijärjestö. Tärkein työmuotomme on 1950-luvulta alkaen ollut lastensuojelutyö. Hyvällä syyllä voimme sanoa, että järjestömme on ainutlaatuinen koko Suomessa. Olemme erikoistuneet romanilasten kasvattamiseen ja heidän perheidensä tukemiseen.

Suomessa jatkuvasti kasvava lasten ja nuorten pahoinvointi puhuu karua kieltään. Lastensuojelun kokonaistilanne on kestämätön. Romanijärjestönä olemme nähneet myös romaniperheiden lisääntyneen ahdistuksen. Romanilasten huostaanotot ovat viime vuosien aikana kasvaneet huolestuttavasti. Huostaanoton syynä ovat yleisesti olleet päihteet, huumeet, väkivalta tai vanhempien ero. Vaikka näissä perheissä vanhemmuus on yleensä hukassa, vanhemmat antavat harvoin vapaaehtoisesti lapsensa sijaiskotiin. Romanivanhemmat kokevat, että lapset riistetään heiltä.

Romanikulttuurissa suvun ja perheen merkitys on vahva. Monesti lähipiiri saattaa tuottaa lisäpaineita lastensuojelulle sekä sijoituspaikalle. Lastensuojelun ammattilaistenkin keskuudessa romanikulttuurin tuntemus on vähäistä ja joskus jopa vääristynyttä. Tällaisissa tapauksissa meihin otetaan usein yhteyttä ja kysytään, miten eri tilanteissa tulisi toimia.

Tämän Romano Boodos –lehden kolumnisti, lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro muistuttaa kirjoituksessaan, että lastensuojelulain 4 § käsittelee lastensuojelun keskeisiä periaatteita; lapsen etua arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota lapsen kulttuurilliseen taustaan. Se on välttämätön osa lapsen oikeusturvaa, lasten oikeutta omaan kulttuuri-identiteettiin. Ikävä kyllä, romanilapsen kohdalla tämä monesti laiminlyödään ja romanilapsi saatetaan sijoittaa kotiin, jossa ei tunneta tarpeeksi tai ollenkaan romanikulttuuria. Myöhemmin kun nuori palaa oman sukunsa pariin, hän kokee sielläkin itsensä ulkopuoliseksi. Tästä on monesti ikävät seuraukset.

Romano Mission lastensuojeluyksiköt tarjoavat romanilapsille turvallista sijoituspaikkaa, jossa he kasvavat luontevasti omaan identiteettiinsä romanina ja suomalaisina.

Romano Mission lastensuojeluyksiköissä on vankkaa romanikulttuurin tuntemusta, ammattitaitoisten työntekijöiden joukossa on myös romaniohjaajia. Nautimme luottamusta erityisesti romanilasten kasvatustehtävässä romanien sekä lastensuojeluviranomaisten keskuudessa. Lasten vanhempien kanssa tehdään paljon yhteistyötä ja pyrimme tukemaan vanhemmuutta. Lasten koulukäynnin sujuminen on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme. Myös lyhytaikainen perheen tukiasuminen on mahdollista molemmissa yksiköissämme.

Uusimmassa Romano Boodos -lehden numerossa esittelemme keskiaukeamalla erityisesti Hämeenkoskella Lastensuojelussa huomioitava lapsen kulttuuritausta sijaitsevan Päiväkummun lastenkodin elämää. Seuraavassa numerossa kurkistamme Sipoon Martinkylässä olevan Kotimäen pienryhmäkodin arkeen.

Yhteistyöterveisin

toiminnanjohtaja Tuula Äkerlund
 

 

 

 
 

Romano Missio

www.tammimedia.fi - Verkkosivuston toteutus TammiMedia - Kirjaudu