Romanien asema
Ukrainan sodan keskellä
todella huolestuttava

Itä- Ukrainan köyhällä romaniväestöllä oli jo ennen sotaa puutetta vedestä ja muista perustarpeista. Heidän valmiiksi heikko asemansa, köyhyys, syrjintä, syrjäiset asuinsijat ja koronaepidemia ovat ajaneet heidät entisestä tukalampaan asemaan sodan aikana.

Romaneja asuu Ukrainassa eri arvioiden mukaan 200 000–400 000. Monilla romaneilla ei ole henkilöpapereita, mikä on vaikeuttanut työn ja esimerkiksi terveyspalveluiden saantia rauhankin oloissa. Sodan aikana heitä ei voi papereiden puutteen takia virallisesti rekisteröidä maan sisäisiksi pakolaisiksi, minkä vuoksi he eivät saa automaattisesti apua ja palveluita, joihin pakolaisasema oikeuttaisi.

Sodan alettua romanien kohtelu on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan koventunut varsinkin separatistien hallitsemilla alueilla

Olemme Romano Missiossa keränneet tietoa ja olleet suoraan yhteydessä Fida International avustusjärjestön romanityökoordinaattori Janne ja Anne Harjukoskeen sekä Veikko ja Kirsi Hekkalaan. Harjukosket ovat Ukrainan, Unkarin ja Slovakian rajalla paikan päällä yhdessä Aarne ja Pirjo-Riitta Törmäsen kanssa vastaanottamassa romaneita. He ohjaavat romaneita järjestämiskeskuksiin ja siellä heille hankitaan henkilöpaperit.  Näin romanit saavat pakolaisstatuksen ja pääsevät lähtemään turvaan toiseen maahan. Heille järjestetään ruokaa ja muita perustarvikkeita.

Hekkalat ovat myös lähdössä Unkarin rajalle maaliskuun loppupuolella. Hekkalat ovat tehneet Ukrainan romanien keskuudessa työtä jo yli 30 vuotta.

Janne Harjukoski ja Hekkalat kertoivat, että parhaiten Ukrainan romaneita voidaan Suomesta käsin auttaa lähettämällä rahaa Fidan kautta. Rahalla he voivat ostaa lähialueelta romaneille enemmän tarvikkeita kuin että Suomesta lähetetään tarvikkeita.

Fidan toiminta, Hekkalat ja Harjukosket ovat meidän luotettavia tuttuja vuosikymmenten takaa.

ROHKAISEMME TUKEMAAN FIDAN KAUTTA Ukrainan romanien auttamista.

terv. Romano Missio ry,

Tuula Åkerlund, toiminnanjohtaja

LAHJOITA:
www.fida/lahjoita

Maksutiedot
Saaja: Fida International
Tilinumero: FI41 2287 1800 0052 56
Viitenumero: 570077
tai
Mobile Pay numeroon 46003

Rahankeräyslupa: RA/2021/1532

Kerätyt varat käytetään Fida International ry:n humanitaariseen avustustyöhön.

Lisätietoa löytyy Fidan nettisivuilta www.fida.info -osoitteesta.
Kysymyksiä voit lähettää myös sähköpostiosoitteeseen: janne.harjukoski@fida.fi