Avain – symboli luottamuksesta, mahdollisuuksista ja rinnalla kulkemisesta

Hyvää kevään alkua täältä Helsingin Naisten Kulmalta!

Siitä onkin vierähtänyt aikaa, kun viimeksi olen kirjoittanut blogia. Kirjoittaminen on minulle edelleen hieman haastavaa – se vaatii oman aikansa ja keskittymisensä, että pystyy pysähtymään ja pohtimaan, mistä haluaa kirjoittaa. Viimeksi kerroin hieman siitä, miten olen päätynyt romani naisvankityön pariin ja millaisia ajatuksia se on minussa herättänyt. Kerroin myös hieman koulutus- ja työtaustastani.

Muutimme jonkin aikaa sitten uusiin tiloihin Malmille. Aluksi kutsuimme paikkaa ”Hanketaloksi”, sillä virallista nimeä ei ollut vielä päätetty. Nyt uusi nimi on löytynyt: vaikka ”Naisten Kulma” säilyy edelleen osana kokonaisuutta, virallinen nimi on Missiokeskus. Samoissa tiloissa toimii useita Romano Mission hankkeita, ja näin tiloja voidaan hyödyntää monipuolisesti eri tarkoituksiin Mission sisällä.

Kirjoitusaihetta miettiessäni mieleeni nousi muutama päivä sitten vahvasti sana avain. Olen pyöritellyt sitä mielessäni, ja kuluneiden kuukausien aikana työssäni on ollut monia tilanteita, joissa olen saanut olla asiakkaiden elämässä avainasemassa – auttamassa ja tukemassa vaikeissa hetkissä.

Avain voi symboloida monia asioita rikostaustaisten romaninaisten kanssa tehtävässä työssä. Se voi edustaa luottamusta, joka on keskeinen osa työtäni. Luottamuksen kautta voin olla avaamassa ovia heidän elämässään – mahdollistamassa asioita, tukemassa päätöksiä ja luomassa turvallista tilaa.

Voin olla avainasemassa siinä, että jokin tärkeä tapaaminen onnistuu ja nainen tulee aidosti kuulluksi ja kohdatuksi. Avain voi symboloida myös oikeudenmukaisuutta ja oikeuksia – autan rikostaustaisia naisia saamaan äänensä kuuluviin ja puolustamaan oikeuksiaan yhteiskunnassa.

Avain voi edustaa myös mahdollisuuksia, joita työni – ja meidän työmme – voi tarjota rikostaustaisille naisille: koulutus, työ, sosiaalipalvelut. On ollut hienoa nähdä, miten naiset onnistuvat ja miten merkityksellistä työtä me teemme. Työskentelemällä ja työstämällä asioita voimme tukea naisia löytämään omat voimavaransa ja mahdollisuutensa. Tarvitaan rinnalla kulkijoita, jotka luovat uskoa niin, että nainen alkaa uskoa itseensä ja tulevaisuuteensa.

Monien naisten kanssa luottamussuhde on alkanut jo vankeusaikana. He ovat tulleet Naisten Kulmaan suorittamaan koevapauden toimintavelvoitetta, josta polku on jatkunut työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan. Näin aika Missiokeskuksessa on tukenut heidän arkeaan ja luonut rutiineja. Työtoiminta on tuonut sisältöä viikkoihin ja toiminut suojaavana tekijänä rikoksettomaan ja päihteettömään elämään siirtymisessä.

Avainasemassa on myös riittävä aika olla tuen piirissä. Monilla naisilla on herännyt halu kouluttautua tai siirtyä työelämään. Meillä on useita naisia, jotka ovat valmistuneet ammatteihin. Osa on löytänyt tukensa seurakuntayhteydestä – yksi naisista on parhaillaan aktiomatkalla ja opiskelee lähihoitajaksi.

Olemme todella ylpeitä näistä naisista ja heidän tekemästään työstä itsensä kanssa. Vertaistuen merkitys on ollut merkittävä – se on auttanut vaikeina hetkinä ja tarjonnut toivoa.

Rikostaustaiset naiset kokevat usein syvää häpeää, joka vaikuttaa heidän itsetuntoonsa ja heikentää itseluottamusta. Mikäli taustalla on rikollisuutta ja päihdeongelmia, häpeä on usein vieläkin syvempi. Häpeä voi estää näkemästä omia vahvuuksia ja kykyjä. Se vaikuttaa siihen, miten nainen näkee itsensä – epäonnistuneena, arvottomana. Menneisyyden nähdään määrittävän tulevaisuuden, mikä estää uskomasta omiin kykyihin.

Eräs nainen pyysi minua mukaan palaveriin, jota hän jännitti paljon. Hän sanoi, että minun läsnäoloni helpottaa, koska hän voi luottaa minuun ja minä pystyn selkokielellä sanoittamaan tavoitteet ja odotukset. Tämä on hyvin yleistä – viranomaiskohtaamiset jännittävät, ja työntekijöiden kieltä voi olla vaikea ymmärtää. Häpeän ja jännityksen takia nainen saattaa olla täysin lukossa, eikä muista lopuksi mitään siitä, mitä sovittiin tai mitä häneltä odotetaan.

Tämä olisi tärkeää huomioida myös viranomaistasolla – me tulemme hyvin erilaisista taustoista. Joskus pelkkä muistilappu ranskalaisin viivoin voi auttaa. Viralliset lomakkeet ja kapulakieli ovat vaikeita kenelle tahansa. Moni pelkää edes avata virallista postia, ja kirjeet jäävät lukematta. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että voimme olla tukena ja sanoittaa asiat selkokielellä. Koen vahvuutena myös sen, että pystymme havainnoimaan asiakkaan tunnetilaa – näemme, jos jokin jää epäselväksi tai jos hän tarvitsee rauhoittelua.

Näitä tilanteita tulee melko usein, ja siksi rinnalla kulkeva palveluohjaus on tärkeä osa työtämme. Kaikkia emme tietenkään voi tukea, eikä kaikki koe tarvitsevansa apua. Mutta itse koen arvokkaana, jos olen voinut edes yksittäistä ihmistä auttaa.

”Kun voimme rakastaa särkynyttä ja keskeneräistä itseämme, voimme rakastaa kärsivää ja keskeneräistä lähimmäistämme.”
– Tarja Vilppola

Lämmöllä ja kevätterveisin,
Kati